sobota 29. prosince 2012

Výpočet bazálního metabolismu

Určitě jste už všichni slyšeli, že když se chce, všechno jde, a ne všechno je tak složité, jak to vypadá. A vzhledem k tomu, že nemám ráda lenochy a ufňukance, mám tu pro vás takovou "berličku" pro snadnější hubnutí. Nemyslete si ale, že řeknete abrakadabra a rázem zhubnete 10 kilo, takhle to nikdy nefungovalo a nejspíš ani nikdy nebude, protože by to bylo prostě moc snadný a ty nelepší věci tak snadno nepřijdou. Vím to, protože to psali na weheartit a když to psali tam, tak je to určitě pravda :P


Tumblr_mfre72zrpc1r0mbpqo1_1280_large
(zdroj: weheartit.com)


Určitě nejste blbí a podle nadpisu vám došlo, kam tenhle článek směřuje. Jo, správně, k výpočtu bazálního metabolismu. Někteří z vás možná vědí, co bazální metabolismus je, někteří možná ne, a proto vám to přiblížím. V podstatě se jedná o jakousi energetickou hodnotu, kterou denně potřebujete k udržení životních funkcí, jako je například správné fungování všech orgánů. Ale pozor, není v tom započítaná energie, kterou spotřebujete při vykonávání běžných pohybových aktivit (třeba při spánku, sezení na židli, cestě do práce nebo do školy,...).
Tak a teď k výpočtu. Rovnice se liší podle pohlaví a když dojdete k číslu, je třeba ho ještě vynásobit koeficientem podle vaší každodenní fyzické aktivity.

BMR(ženy) = 655,0955 + (9,5634 × váha v kg) + (1,8496 × výška v cm) - (4,6756 × věk v letech)
BMR(muži) = 66,473 + (13,7516 × váha v kg) + (5,0033 × výška v cm) - (6,755 × věk v letech)


Tumblr_mfdnv6au051rbbxbro1_500_large
(zdroj: weheartit.com)

Pokud se vám do toho nechce mrkněte SEM a nechte si metabolismus vypočítat přes aplikaci, dokonce je ta aplikace natolik chytrá, že vám ho rovnou vynásobí tím koeficientem podle fyzické aktivity. 

A nezapomeňte se pak pochlubit, jak jste na tom! :) Třeba já bych díky každodennímu cvičení Insanity měla sníst 1800 kalorií, abych hubla půl kila týdně. To zní celkem dobře, ne? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat