sobota 12. ledna 2013

Prkno a sed-lehy

Vsadím boty, že tyhle dva cviky znáte a buď je doma sami děláte, abyste si zpevnili břicho a střed těla, anebo jste o nic alespoň slyšeli a sem tam zkusili (třeba při nesmyslných testech o tělesné výchově). Právě tahle dvojice patří snad beze sporu mezi neznámější cviky na posílení, je jedno kde žijete (nějaká džungle mezi opicema se nepočítá), prostě jsou všude. Tyhle dva cviky jsou zkrátka jako mor. Rychle se rozšířily a teď páchají škody na ohromné části lidské populace, která nezná správnou techniku.

Prkno
Myslíte si, že je tenhle cvik univerzální na zpevnění celého těla a čím dýl v něm vydržíte, tím jste lepší? Tak to jste sakra vedle. O zpevnění celého těla jde, ale jen na pár sekund. V tomto cviku je základem správná stabilizace těla a hlavně technika dýchání. Vychází totiž z jógy, najdete ho i v sestavách pilates. 

Tumblr_meuomorvjc1rxuojso1_500_large
(zdroj: weheartit.com)

Na obrázku máte znázorněné svalové skupiny, které se zapojují při této základní pozici prkna. Je jich poměrně hodně, což je důvodem, proč nedokážeme vydržet ve správné pozici dlouhé minuty, jak by někteří chtěli. Ne každý je totiž dostatečně trénovaný, aby se nevychýlil. Základní chybou je, že dáváme zadek buď moc vysoko, nebo nízko, když jednoduše nemůžeme, ale nechceme to vzdát. V důsledku tohoto ulevování dochází k přetěžování páteře, což v budoucnu může vést ke špatnému držení těla, křivení a dalším deformacím. Proto si nechte spíš tenhle cvik na hodiny jógy nebo pilates, kdy budete pod dohledem zkušené trenérky, nebo pokud už nutně potřebujete doma "trénovat", nezůstávejte v této pozici dýl než několik sekund, ideální je dávat si po půl minutě chvilku pauzu, aby si tělo odpočinulo a vy tak předešli výše zmíněnému.

Sed-lehy
Tak tohle je klasika. No schválně, kdo z vás je nikdy nedělal? Já vždycky mívala doma nohy zapřené o žebřinu, případně o topení. A že jsem ty chyby dělala kolik let! Tou hlavní byly kulatá záda. Nikdy jsem totiž neměla tak namakaný břicho, abych se dokázala zvednout do sedu s rovnými zády. Ani teď bych to nedokázala a to jsem se zlepšila asi o dvě stě tisíc procent. Trik je v tom, že se prostě nezvednete až nahoru. Děláte, jak to zvládnete, ale zkuste to pro tentokrát správě. Pokud to budete flákat a dělat sed-lehy jak se vám zachce, bez zpevnění zbytku těla, bude docházet k přetížení bederní, hrudní a krční páteře, třísel a kyčelních ohybačů. Stojí to za to? 

(zdroj: www.coretraining.cz)

Žádné komentáře:

Okomentovat